Svårt med disciplinen? Så får du saker gjorda

Tillhör du den delen av människosläktet som ibland har svårt att arbeta planerat och fokuserat? Jag är definitivt ingen supermänniska och kan ärligt säga att jag har en ibland bristande disciplin. Men med tiden, har jag blivit bättre på att faktiskt få saker som måste
göras gjorda.

I dagens inlägg tänkte jag delge några av mina bästa tips och tankar kring vad som krävs för att jag med en något ostrukturerad själ skall kunna arbeta fokuserat och disciplinerat.En grundläggande förutsättning för att lyckas få saker och ting gjorda är att lära sig prioritera. Detta handlar dels om att kunna värdera och sortera in åtaganden i olika grader av “viktighet”. Men det handlar även om att kunna balansera ledighet (icke-fokus) med arbete (fokus).

Att prioritera har jag aldrig haft så svårt för men ett återkommande fel som jag gjorde tidigare var att när jag hade svårt att fokusera, så arbetade jag flera extra timmar för att kompensera mitt icke-fokus, resultatet blev att jag arbetade mer och mer och var ledig mindre och mindre. Problemet var bara att jag inte fick mer gjort trots mina extra timmar, istället blev fokuset ytterligare försämrat och jag kände mig utarbetad.

För att bryta den negativa spiralen krävdes förändring. Istället för att jobba mer valde jag att börja jobba mindre och började se till att gå regelbundna promenader, cykla längre konditionsturer och förbättrade min kosthållning. Även pm dessa nya vanorna tog tid i anspråk, hade jag trots allt totalt sätt mer tid över för mig själv. Min livsstilsförändring gav snabbt positiva effekter. Mitt arbete blev fokuserat och mina problem med disciplinen tycktes bortblåsta.

Nu är min lösning på problemet kanske inte den lösning som passar alla, men jag är övertygad om att icke-fokus ofta beror på saknad av ramar runt arbetet. Att alltid arbeta med fokus är helt enkelt en omöjlighet, tid av disciplin förutsätter tid av icke-disciplin.

Spexer AB 556971-8926 Ansvarsfriskrivning - Cookiehantering